Sosyal Medya

Coğrafyamız

Zarif’in Riyad adımı

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, son aylarda diplomatik ilişkilerin seviyesinin indirilmesine kadar varan Riyad-Tahran gerginliğine son verme çağrısı yaptı; iki ülkenin birlikte çalışmaları gerektiğini söyledi.



Münih Güvenlik Konferansı’nın ilk gününde Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanı Adil Cubeyir ve Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevad Zarif birer konuÅŸma yaptı. Zarif, IŞİD’le mücadele konusu hakkında konuÅŸurken “Suudi Arabistan ile çalışmaya hazırız” dedi ve Suriye’de ortak çıkarları olduÄŸunu söyledi.

Zarif, Suriye’de istikrar için uzun yıllardır süren gergin iliÅŸkilerin üstesinden gelmeleri gerektiÄŸini vurguladı:

“Birlikte çalışmalıyız. Ä°ran ve Suudi Arabistan birbirini bölgenin dışında tutamaz. Biz Suudi Arabistan ile birlikte çalışmaya hazırız. Ä°ran ve Suudi Arabistan’ın Suriye’de ortak çıkarları olduÄŸuna inanıyoruz.”

Ä°ran, Esed rejiminin en büyük destekçilerinden biri, sahada Esed için çatışan milisleri ve Hizbullah’ı doÄŸrudan destekliyor. Suudi Arabistan ise Esed’in görevi bırakması gerektiÄŸini söylüyor ve sahadaki muhalif grupları destekliyor.

Suudi Arabistan, yakın zamanda ABD öncülüğündeki IŞİD’le mücadele koalisyonuyla iÅŸbirliÄŸi halinde Suriye sahasına özel harekât kuvveti gönderecek.

Ä°ki ülke Yemen’de de birbiriyle çatışan iki farklı tarafı destekliyor. Son olarak Ocak ayının başında Suudi Arabistan’ın Åžii din adamı El Nimr’i idam etmesi üzerine Ä°ran’da halk sokaÄŸa dökülmüş ve Suudi Arabistan'ın Tahran'daki elçilik binasına zarar vermiÅŸti. Bunun üzerine Riyad, diplomatik iliÅŸkilerin seviyesini düşürürken, Tahran eylemlerle ilgili şüphelileri yakalayıp gözaltına almıştı.

P5+1 ülkeleriyle nükleer anlaşma imzalayan ve yaptırımların kalkmasıyla rahatlayan İran, başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleri tarafından bir tehdit olarak görülüyor. İran ise yıllar süren yaptırımların kalkmasıyla birlikte, ekonomik olarak dünyaya ve bölgeye daha fazla entegre olmak istiyor.

“Suriye’de deÄŸiÅŸim olmadan DAEÅž’ten kurtulamayız”

Suudi Bakan Cubeyir’in konuÅŸması, Ä°ranlı mevkidaşı Zarif’in konuÅŸmasından önceydi. Suriye’de yüz binlerce kiÅŸinin ölümünden ve milyonlarca insanın yerinden edilmesinden sorumlu olan Esed’I koltuÄŸundan kaldırarak siyasi dönüşüm saÄŸlamak üzere çalıştıklarını söyledi, "Esed’in görevi bırakması bizim hedefimizdir ve bunu baÅŸaracağız" dedi.

'Ä°ki engel var'

IŞİD’le mücadele etmek için de iki engel olduÄŸunu belirtti:

“DAEÅž’i yok etmek için odadaki iki fille baÅŸa çıkmamız gerekiyor. Birincisi BeÅŸÅŸar Esed, DAEÅž’in ortaya çıkmasına yardımcı olan, ona izin veren ve ticaret yapan adamı deÄŸiÅŸtirmeden DAEÅž’i yenemeyiz. Suriye’de bir deÄŸiÅŸim olmadan DAEÅž’ten kurtulamayız.

Ä°kincisi de 2014’te mutabık kalınan, Sünnilerin de masaya getirilmesi, tüm Iraklılara eÅŸit yaklaÅŸan bir sisteme dönülmesi gibi reformların Irak’ta uygulanmaması. Bunların dışında her ÅŸey açık bir yaraya bant yapıştırmaktan ibaret olur.”

Cubeyir, Yemen’de meÅŸru hükümetin görevine devam etmesi için çalıştıklarını, hiçbir toprak parçasını kontrol etmek gibi bir amaçlarının olmadığını belirtti. Mısır, Irak ve Sudan’da da ülkelerin istikrarı için yardımcı olduklarını, ideolojik deÄŸil pragmatik ÅŸekilde yaklaÅŸtıklarını söyledi.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.